شرایط پرورش شترمرغ

شرایط پرورش شترمرغ

شرایط پرورش شترمرغ در یک مزرعه پرورش شترمرغ ممکن است متفاوت باشد ولی در برخی شرایط و در کلیات مشابه هستند و در این نوشتار به انها نگاهی هرچند اجمالی می پردازیم.

الف) نگهداری مولد و تولید تخم

مدیریت مولد به دو دوره ی عمده تقسیم می گردد :

شرایط پرورش شترمرغ در دوره ی تولید مثل

معمولا شترمرغ یک روز در میان ( با استراحت در فواصل زمانی معین ) در دوره ی تولید مثل تخم می گذارد . در صورتی که فصل های گرم سال بیشتر باشند فصل تولید مثل شترمرغ نیز بیشتر وطولانی تر است .

این دوره گاهی اوقات در بعضی مناطق تا ۱۰ ماه طول می کشد و محصولی بالغ بر ۱۰۰ تخم به همراه دارد . برای بدست آوردن بالاترین بازده در این دوره شترمرغ ها هرگز نباید جا به جا شوند .

مزرعه ی تولید تخم شترمرغ امکانات زیر را باید داشته باشد :

پن های تولید مثل

دانخوری ( صرفا نباید به چرا اکتفا شود )

آبخوری

سایبان

آشیانه ی مخصوص تخم گذاری ؛ برای ساختن لانه و تخم گذاری ، مولدها خودشان اقدام می کنند . این کار را با پاشیدن ذرت و قرار دادن تخم در آن می توانیم انجام دهیم و معمولا مورد قبول مولدها واقع می شود .

برای ممانعت از درگیری نرها و ورود شغال که تخم ها را می خورد و مولدها را می ترساند باید حصار سیمی ۵/۱ متری بگذارید .

تعداد نر و ماده شترمرغ

روش های زیادی در این باره وجود دارد و انتخاب کردن روش مناسب بستگی به شرایط مختلف و بازده تخم ها در سال های گذشته دارد .

برخی از روش های تجربه شده شترمرغ

۱ نر و ۱ ماده

۱ نر و ۲ ماده

ا نر و ۳ ماده نکته : بعضی از نرها فقط یک ماده را قبول کرده و بقیه را رها می کنند .

۲ نر و ۲ ماده

۲ نر و ۳ ماده نکته : این دو روش در ثبت محصول سبب اشکالاتی می شوند . در این روش ها روشی که از همه مناسب تر و به صرفه تر به نظر می رسد روش دوم ( ۱ نر و ۲ ماده ) می باشد

تغذیه ی دوره ی تخم گذاری شترمرغ

برای بهبود شرایط پرورش شترمرغ از دو روش استفاده می شود:

روش نامحدود :این روش مناسب ترین روش است که به صورت نامحدود در سطح مرتع خوراکی در اختیار مولدها قرار می گیرد . علت رجحان این روش : ارزان ،راحت ، باعث چاقی نمی شود . پرنده همیشه آرام و سیر و در حالت طبیعی می باشد .

نکته : در این روش اگر خوراک کمتر از مقدار کافی مصرف شود ، نیاز غذایی حیوان تامین نشده و اثر سوء خواهد گذاشت .

علل کاهش مصرف از این قرار است :

شرایط نامطلوب چراگاه

کافی نبودن غذای مکمل

کیفیت پایین غذای مکمل مثل داشتن کپک یا مزه ی ناخوشایند

چیدن کوبی بلافاصله قبل از دوره ی تولید

پریا مایه

انگل و بیماری

عوامل وراثتی در خود مولدها

اضطراب شترمرغ

روش محدود ؛ به طور آماده خوراک در اختیار حیوان قرار می گیرد . این روش جایی که علوفه در دسترس نباشد مناسب است .

نکته : از مصرف زیاد خوراک در روش محدود باید جلوگیری کرد زیرا باعث چاقی می شود و بر باروری جنسی شترمرغ چه ماده و چه نر اثر زیان باری دارد . همچنین مصرف کردن زیاد پروتئین ، اضطراب گرمایی و یا تولید تخم های با پوسته خشک را ایجاد می کند .

دوره ی استراحت شترمرغ

چون باید در دوره ی تولید از هرگونه جابه جایی و فعالیت غیر طبیعی دوری کرد ، لذا عمده کارهای مرتبط به مدیریت مولد در دوره ی استراحت انجام می گیرد :

پرکنی شترمرغ

مبارزه با بیماریهای شترمرغ برای ایجاد بهترین شرایط پرورش شترمرغ برخی اوقات ناگزیر از پرکنی شترمرغ ها میشویم:

مبارزه با انگل های خارجی مثل کک ، کنه ،شپش به وسیله ی افشانه های ضدعفونی .

مبارزه به وسیله ی دارو و با انگل های داخلی مثل کرم نواری و کرم پهن .

واکسیناسیون در مقابل بیماری هایی مثل ادرار سبز ،تورم روده ، نیوکاسل .

نکته: مشاوره با متخصص در سه مورد بالا الزامی می باشد چون درمان های نادرست خطر زیادی دارد و گاهی تلفات سنگینی اتفاق می افتد.

جدا کردن نر و ماده شترمرغ

برای ایجاد بهترین شرایط پرورش شترمرغ شناسایی شترمرغ های اقتصادی یک امر ضروری بوده و به همین جهت در مقاطعی از هم جدا کرده و مطابق شرایط بعدی عمل می کنیم.

تغذیه در دوره ی استراحت خود به دو دوره تقسیم می شود :

دوره ی تعدیل وزن ؛ مولد ها غالبا به کاهش وزن احتیاج پیدا می کنند . تا چند هفته به پایان دوره ی استراحت این کار انجام می شود . جیره ی آن عبارت است از مکمل ویتاغمین معدنی همراه با علوفه ی خشک یا تازه با خوراک .

نکته : به مولد ها هیچ نوع غله ای داده نمی شود به استثنای مواردی مثل :بعد از پرکنی مایه کوبی ، هنگام بیماری یا هوای سرد حداکثر ۳۰۰ گرم به هر پرنده داده می شود .

دوره ی آمادگی جنسی ؛ که در ۲ یا ۴ هفته ی پایانی دوره ی استراحت انجام می شود . جیره ی آن عبارت است از علوفه ی تازه با ۴۰۰ گرم ذرت یا خوراک دارای ۲۵ درصد غله و نیز مکمل فسفات .

حذف شترمرغ های غیر اقتصادی ؛ باید در پرونده ی هر مولد برای تعیین صرفه ی اقتصادی این موارد مشخص شود :

کم و کیف جفت گیری آن

تاریخ روزهای بدون جفت گیری

تعداد، تاریخ ،وزن و اندازه ی همه تخم های آن

وزن ، اندازه و تاریخ و ساعت تولد همه ی جوجه های آن .

تعداد و تاریخ تخم های بدون نطفه

تعداد وتخم های با جنین مرده

تعداد و تاریخ تخم هایی که جوجه با عمر کوتاه دارد.

نکته : عامل های موثر بر کیفیت و کمیت تخم هر مولد از قرار زیر است :

بررسی این عوامل برای بهبود شرایط پرورش شترمرغ بسیار شروری است:

سن مولد ؛ تولید مثل نرها معمولا از ۵/ ۲و ماده ها از ۲ سالگی می باشد و بعد در ۴_ ۵ سالگی به سقف تولید می رسند .

نسبت نر وماده ؛ ۱ نر به ۲ یا ۳ ماده مناسب می باشد .

تغذیه .

باران.

انگل ها .

اضطراب ؛ که علت آن می تواند سر و صدا ، حیوانات وحشی و سگ ها و یا حتی درگیری نرها باشد .

عوامل وراثتی و همخونی .

جوجه کشی .

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *