جوجه کشی غاز » غاز گونهای از پرندگان است که متعلق به خانوادهٔ مرغابیسانان (Anatidae) هستند. خانواده مرغابیسانان شامل قوها و اردکها نیز میشود. این نوع از غازها در زیرخانواده غازسانان (Anserinae) و به گروه آنسرینی (Anserini) تعلق دارند. تعدادی از مرغابیها که از خانواده مرغابیهای وحشی هستند به نام غاز معروفند.
جوجه کشی غاز
غازها پرندگان نسبتاً بزرگی هستند که حضورشان (حیاتشان) وابسته به آب است. نوع بیشتر غازها در اروپا، آسیا و آمریکای شمالی به طور جدی از نوع پرندگان وحشی و مهاجر هستند که برای گذراندن زمستان از شمال به جنوب میآیند. غازها قرنها در یک جا (بدون مهاجرت) زندگی میکردند. در مغرب (اروپا) غازها از خانواده گریلگ (Greylag) هستند اما در آسیا غازهای کمی (از نوع گرلگ) پرورش یافتهاند. همه غازها اکثراً گیاهخوارند و میتوانند آفتهای گلولههای پشمی (کاه) که محصول زمینهای زراعتی است بخورند و یا در استخرها (آبگیر) و مناطق پر علف شهری ساکن میشوند.
آنها همچنین در فرصتهای مناسب بی مهرگان را برای خودشان میگیرند و میخورند، غازهای محلی انواع غذا را امتحان میکنند. غازها معمولاً برای ادامه زندگی جفتگیری میکنند گرچه شمار کمی از غازها پس از جفتگیری از هم جدا میشوند. غازها گرایشی برای تخمگذاری و نگهداری از آنها دارند. همچنین غازها از آشیانه و جوجه غازها مراقبت میکنند که این کار باعث ادامه بقای آنها میشود.
پرورش و نگهداری غاز در ایران
پـرورش ، نگهداری و جوجه کشی غاز در ایران اغلب به صورت محدود توسط زارعین در مزارع تولید می شود. ولی در بعضی از کشورها (فـرانسـه)به صورت صنعتی و وسیع تولید می گردد.چون غاز نسبت به پرندگان دیگر در برابر عوامل بیماریزا حساسیت کمتری دارد و به نوعی ناقل تمام بیماریهای طیور می باشد اغلب در چراگاه و مراتع نگهداری می شوند.بنابراین جایگاه نگهداری غاز احتیاج به سرمایه گذاری زیادی نداردبلکه کافی است جایگاه سرپوشیده و مسقفی در نظر بگیریم که در تابستان پرندگان از اشعه آفتاب و در زمستان از برف و باران محفوظ نگه داریم.
تخمگذاری غازها
در زمان تخمگذاری غازها یک روز در میان تخم می کنند و پس از ۱۰ تا ۱۲ روز چند روز استراحت و مجددا شروع به تخمگذاری می کنند.
مدت زمان جوجه کشی غاز های سبک (غاز بومی مازندران) ۲۸تا ۳۰ روز و در نژادهای بزرگتر( غاز نژاد اکراینی ) ۳۴ تا ۳۵ روز می باشد.
در زمان جوجه کشی غاز با دستگاه باید نکات زیر را رعایت کرد:اصول جوجه کشی غاز
تخم ها را بجای قرار دادن در شانه ، در سبد بصورت افقی قرار دهید حتما کمی فاصله بین تخم ها بدهید.(البته یکسری از مشتریان با روش قراردادن تخم ها در داخل شانه هم جواب می گیرند) ، چرخاندن تخم ها ، حداقل ۳ تا ۴بار در روز ( دستگاه های جوجه کشی تولیدی پرطلایی در سیستم کنترل مکانیسم چرخش نرم و دورانی را تعبیه کرده که براحتی جوجه غاز هچ می شود)
دمای مناسب برای جوجه کشی غاز
تنظیمات دما و رطوبت باید بدرستی انجام گیرد و بخوبی سیستم کنترل و سنسورهای دما و رطوبت کالیبره شود.
در جوجه کشی غاز از هفته دوم به بعد روزی ۱۵ دقیقه دستگاه را خاموش کرده و تخمها را به بیرون بیاورید و با آبپاشی که از قبل داخل دستگاه قرار داده اید تخم ها را خنک کنید و در روز آخر که جوجه ها صدای جیک دارند و در حال بیرون آمدن از تخم هستند، دما را ۲ درصد پایین و رطوبت را ۵ درصد بالا ببرید.
منبع : دی کیو شاپ
لینک : آموزش جوجه کشی غاز