جوجه کشی شترمرغ

جوجه کشی شترمرغ
جوجه کشی شترمرغ
5- 2

جوجه کشی شترمرغ در مزرعه پرورش شترمرغ به دو روش قابل انجام است ، طبیعی با استفاده از یک مولد ماده که در آن نقش دایه را دارد و جوجه کشی مصنوعی شترمرغ که با دستگاه انجام میشود.

جوجه کشی شترمرغ ( طبیعی )

جوجه کشی شترمرغ به صورت طبیعی اگرچه آسانتر می باشد اما به همان اندازه هم سود آوری کمتری دارد . زیرا هنگامی که شترمرغ روی تخم ها خواب است و از آنها نگهداری می کند تخم گذاری نمی کند . حداقل 5 تخم لازم است تا شترمرغ کرچ شود وگرنه به تخم گذاری ادامه می دهد . حدودا 20 عدد ، تعداد تخمی است که جفت مولد می تواند تفریخ کنند.

جمع آوری تخم شترمرغ ؛ ترجیحا هر روز صبح زود یا غروب باشد .

ضد عفونی تخم شترمرغ ؛ شستشو به دو روش ( 5 گرم virkon_s در 1 لیتر آب ولرم برای شستشو یا در نیم لیتر برای افشانه تخم ها و دستگاه ).(سرد بودن آب موجب می شود میکروب ها به داخل تخم مکش کنند )،یا گاز دادن (برای 3 متر مکعب دستگاه 80 گرم پرمنگنات پتاسیم و130 میلی لیتر محلول 4 درصد فرمالین ).

نگهداری تخم شترمرغ ؛ بیش از یک هفته نباید طول بکشد. باید در دمایی بین 15 تا 20 و رطوبتی بین 75 تا 80 درصد باشد . تخم ها یک بار چرخش و به صورت عمودی نگهداری می شوند . باید حداقل 12 ساعت بعد از حمل و نقل طولانی ثابت بمانند .

گرم کردن تخم شترمرغ ؛ باید قبل از اینکه تخم ها را در دستگاه بگذارید در اتاق 25 درجه 12 ساعت گرم شوند .

جوجه کشی شترمرغ ( مصنوعی ) :

در جوجه کشی شترمرغ میتوان از روش مصنوعی استفاده کرد و رعایت نکات زیر لازم است :

دما ؛ 36 درجه با حداکثر نوسان 5/0 (حتی نوسان 1 تا 1/5 درجه 50 درصد تلفات را ایجاد می کند ).

رطوبت ؛ ببن 26 تا 34 درصد

کیسه زرده ؛ اگر کیسه زرده پایین باشد، موجب از بین بردن جنین می شود .(باید محل کیسه زرده را با چراغ مشخص کنید و با یک مداد آن را علامت گذاری کنید).

وضعیت تخم شترمرغ ؛ بر اساس روش های استاندارد

چرخاندن تخم شترمرغ ؛ 3 بار در شبانه روز ، اگر دستگاه تان خودکار نمی باشد .

جریان هوا ؛ برای هر تخم 50 لیتر در ساعت .(افزایش گاز کربنیک ازکاهش دما خطرناک تر می باشد. پس بنابراین موقع قطع شدن برق یا نقص هواکش باید درها را نیمه باز بگذارید).

هچر ؛ یک واحد کامل جوجه کشی به جز اتاق های شستشو ، نگهداری و گرم کننده تخم ، ستر و جوجه کشی باید برای سلامت جوجه ها مجهز به هچر باشد .

ج) پرورش جوجه و پرواربندی

در مزرعه پرورش شترمرغ از دو روش برای پرورش جوجه ها میتوان استفاده کرد . مختصرا توضیحاتی ارایه میشود:

نگهداری جوجه تا 3 ماهگی

حساس ترین مقطع نگهداری جوجه ها تا 3 ماهگی است که به دو روش انجام میشود:

جوجه کشی شترمرغ طبیعی ( با مادر ):

دایه :برای پرورش جوجه شترمرغ یک مولد آرام و اهلی با جثه ای بزرگ که تجربه ی جوجه کشی دارد و پذیرنده ی جوجه های غریبه باشد مناسب ترین مورد است. زیرا به غیر از 15 الی 20 جوجه خودش می تواند در ماه های سرد 10 الی 15 جوجه و در ماه های گرم تا 40 جوجه دیگر را پرورش دهد .

جدا کردن جوجه شترمرغ از دایه

زمان جدا کردن جوجه شترمرغ از دایه به نظر مزرعه دار بستگی دارد . معمولا می توان بعد از یک ماه جدایشان کرد و جوجه های جدیدی جایگزینشان کرد . معمولا روش طبیعی را مزرعه داران نمی پسندند زیرا مولد ها زمان نگهداری از جوجه ها تخم گذاری ندارند .

جوجه کشی شترمرغ مصنوعی (بدون مادر) :

پس از جوجه کشی شترمرغ میتوان از روش مصنوعی جهت نگهداری جوجه ها استفاده کرد و رعایت نکات زیر لازم است:

بعد از ضد عفونی کردن ناف و خشک کردن جوجه ها ، به سالنی با شرایط زیر آن ها را منتقل می کنیم (با احتیاط و جلوگیری از بروز سرما خوردگی ).

قسمت مجزا برای جوجه های 1 تا 7 روزه ؛ به ازای 50 جوجه 10 متر (هر روز باید این محل را توسعه داد به طوری که بعد از یک ماه برای هر جوجه 1 متر جا داشته باشد ).

دمای هوا و کف ؛ 26 درجه

ضد عفونی شده

کف یکپارچه ؛ ( اگربتونی است عایق بندی شود )

هر 5 جوجه یک آب خوری و دان خوری پر؛(نباید طوری باشد که جوجه در آن بیفتد و گیر کند ).

تهویه مطبوع بدون جریان مستقیم سرد

خروجی به سمت بهاربند ؛ (جوجه ها را بعد از دوهفته می توان برای چرا خارج کرد ).

نکته : عوامل مرگ و میر جوجه ها :

عوامل قبل از تولد ؛ مانند : سوء تغذیه مولدها ، تازه نبودن تخم ، بهداشت پایین جوجه کشی و روش های غلط .

غذای نامناسب ؛ مثل غذای درشت .

شرایط بد سالن ؛ مانند تراکم بالا، گرما و نداشتن تهویه ، سرما و نوسانات شدید دما ، انگل های داخلی و خارجی و بیماری ها .

اضطراب ؛ تقریبا عامل مهم تلفات جوجه است . چون باعث رفتارهای غیر عادی مانند خوردن پر، علف ، چوب ، سنگ و … می شود . مهم ترین عامل اضطراب جوجه ها جا به جا کردن است .

عوامل متفرقه تلفات در جوجه کشی شترمرغ

عوامل دیگری که می توان به آن ها اشاره کرد : گرفتن زیاد جوجه شترمرغ ، سرو صدا ، جانوران موذی و پرندگان مزاحم ، تغییرات شدید خوراک دما و برنامه های روزانه ، بیماری و انگل وکافی نبودن محیط تحرک اشاره کرد. قرار دادن مولد های حذف شده به عنوان دایه و چریدن در یونجه زار می تواند آرامش بخش باشد .

2_ نگهداری جوجه شترمرغ بعد از 3 ماهگی

جوجه بحران ها را در این هنگام پشت سر گذاشته است .پس از این توجه به برخی نکات ضروری است : تغذیه شترمرغ – مبارزه با بیماریهای شترمرغ

د) کشتار و فرآوری

یک کشتار مجهز شترمرغ ؛ قسمت های کشتار ، تجزیه ، بسته بندی گوشت ، تونل انجماد ، سردخانه ، بسته بندی پر و دباغی چرم را شامل می شود که البته کارگاه ها و کارخانجات تبدیلی می تواند مکمل خوبی برای آن باشد مثل (کارگاه کیف و کفش …وکارخانه ژامبون و کنسرو …)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *