جوجه کشی شترمرغ

جوجه کشی شترمرغ

جوجه کشی شترمرغ در مزرعه پرورش شترمرغ به دو روش قابل انجام است ، طبیعی با استفاده از یک مولد ماده که در آن نقش دایه را دارد و جوجه کشی مصنوعی شترمرغ که با دستگاه انجام میشود.

جوجه کشی شترمرغ ( طبیعی )

جوجه کشی شترمرغ به صورت طبیعی اگرچه آسانتر می باشد اما به همان اندازه هم سود آوری کمتری دارد . زیرا هنگامی که شترمرغ روی تخم ها خواب است و از آنها نگهداری می کند تخم گذاری نمی کند . حداقل 5 تخم لازم است تا شترمرغ کرچ شود وگرنه به تخم گذاری ادامه می دهد . حدودا 20 عدد ، تعداد تخمی است که جفت مولد می تواند تفریخ کنند.

جمع آوری تخم شترمرغ ؛ ترجیحا هر روز صبح زود یا غروب باشد .

ضد عفونی تخم شترمرغ ؛ شستشو به دو روش ( 5 گرم virkon_s در 1 لیتر آب ولرم برای شستشو یا در نیم لیتر برای افشانه تخم ها و دستگاه ).(سرد بودن آب موجب می شود میکروب ها به داخل تخم مکش کنند )،یا گاز دادن (برای 3 متر مکعب دستگاه 80 گرم پرمنگنات پتاسیم و130 میلی لیتر محلول 4 درصد فرمالین ).

نگهداری تخم شترمرغ ؛ بیش از یک هفته نباید طول بکشد. باید در دمایی بین 15 تا 20 و رطوبتی بین 75 تا 80 درصد باشد . تخم ها یک بار چرخش و به صورت عمودی نگهداری می شوند . باید حداقل 12 ساعت بعد از حمل و نقل طولانی ثابت بمانند .

گرم کردن تخم شترمرغ ؛ باید قبل از اینکه تخم ها را در دستگاه بگذارید در اتاق 25 درجه 12 ساعت گرم شوند .

جوجه کشی شترمرغ ( مصنوعی ) :

در جوجه کشی شترمرغ میتوان از روش مصنوعی استفاده کرد و رعایت نکات زیر لازم است :

دما ؛ 36 درجه با حداکثر نوسان 5/0 (حتی نوسان 1 تا 1/5 درجه 50 درصد تلفات را ایجاد می کند ).

رطوبت ؛ ببن 26 تا 34 درصد

کیسه زرده ؛ اگر کیسه زرده پایین باشد، موجب از بین بردن جنین می شود .(باید محل کیسه زرده را با چراغ مشخص کنید و با یک مداد آن را علامت گذاری کنید).

وضعیت تخم شترمرغ ؛ بر اساس روش های استاندارد

چرخاندن تخم شترمرغ ؛ 3 بار در شبانه روز ، اگر دستگاه تان خودکار نمی باشد .

جریان هوا ؛ برای هر تخم 50 لیتر در ساعت .(افزایش گاز کربنیک ازکاهش دما خطرناک تر می باشد. پس بنابراین موقع قطع شدن برق یا نقص هواکش باید درها را نیمه باز بگذارید).

هچر ؛ یک واحد کامل جوجه کشی به جز اتاق های شستشو ، نگهداری و گرم کننده تخم ، ستر و جوجه کشی باید برای سلامت جوجه ها مجهز به هچر باشد .

ج) پرورش جوجه و پرواربندی

در مزرعه پرورش شترمرغ از دو روش برای پرورش جوجه ها میتوان استفاده کرد . مختصرا توضیحاتی ارایه میشود:

نگهداری جوجه تا 3 ماهگی

حساس ترین مقطع نگهداری جوجه ها تا 3 ماهگی است که به دو روش انجام میشود:

جوجه کشی شترمرغ طبیعی ( با مادر ):

دایه :برای پرورش جوجه شترمرغ یک مولد آرام و اهلی با جثه ای بزرگ که تجربه ی جوجه کشی دارد و پذیرنده ی جوجه های غریبه باشد مناسب ترین مورد است. زیرا به غیر از 15 الی 20 جوجه خودش می تواند در ماه های سرد 10 الی 15 جوجه و در ماه های گرم تا 40 جوجه دیگر را پرورش دهد .

جدا کردن جوجه شترمرغ از دایه

زمان جدا کردن جوجه شترمرغ از دایه به نظر مزرعه دار بستگی دارد . معمولا می توان بعد از یک ماه جدایشان کرد و جوجه های جدیدی جایگزینشان کرد . معمولا روش طبیعی را مزرعه داران نمی پسندند زیرا مولد ها زمان نگهداری از جوجه ها تخم گذاری ندارند .

جوجه کشی شترمرغ مصنوعی (بدون مادر) :

پس از جوجه کشی شترمرغ میتوان از روش مصنوعی جهت نگهداری جوجه ها استفاده کرد و رعایت نکات زیر لازم است:

بعد از ضد عفونی کردن ناف و خشک کردن جوجه ها ، به سالنی با شرایط زیر آن ها را منتقل می کنیم (با احتیاط و جلوگیری از بروز سرما خوردگی ).

قسمت مجزا برای جوجه های 1 تا 7 روزه ؛ به ازای 50 جوجه 10 متر (هر روز باید این محل را توسعه داد به طوری که بعد از یک ماه برای هر جوجه 1 متر جا داشته باشد ).

دمای هوا و کف ؛ 26 درجه

ضد عفونی شده

کف یکپارچه ؛ ( اگربتونی است عایق بندی شود )

هر 5 جوجه یک آب خوری و دان خوری پر؛(نباید طوری باشد که جوجه در آن بیفتد و گیر کند ).

تهویه مطبوع بدون جریان مستقیم سرد

خروجی به سمت بهاربند ؛ (جوجه ها را بعد از دوهفته می توان برای چرا خارج کرد ).

نکته : عوامل مرگ و میر جوجه ها :

عوامل قبل از تولد ؛ مانند : سوء تغذیه مولدها ، تازه نبودن تخم ، بهداشت پایین جوجه کشی و روش های غلط .

غذای نامناسب ؛ مثل غذای درشت .

شرایط بد سالن ؛ مانند تراکم بالا، گرما و نداشتن تهویه ، سرما و نوسانات شدید دما ، انگل های داخلی و خارجی و بیماری ها .

اضطراب ؛ تقریبا عامل مهم تلفات جوجه است . چون باعث رفتارهای غیر عادی مانند خوردن پر، علف ، چوب ، سنگ و … می شود . مهم ترین عامل اضطراب جوجه ها جا به جا کردن است .

عوامل متفرقه تلفات در جوجه کشی شترمرغ

عوامل دیگری که می توان به آن ها اشاره کرد : گرفتن زیاد جوجه شترمرغ ، سرو صدا ، جانوران موذی و پرندگان مزاحم ، تغییرات شدید خوراک دما و برنامه های روزانه ، بیماری و انگل وکافی نبودن محیط تحرک اشاره کرد. قرار دادن مولد های حذف شده به عنوان دایه و چریدن در یونجه زار می تواند آرامش بخش باشد .

2_ نگهداری جوجه شترمرغ بعد از 3 ماهگی

جوجه بحران ها را در این هنگام پشت سر گذاشته است .پس از این توجه به برخی نکات ضروری است : تغذیه شترمرغ – مبارزه با بیماریهای شترمرغ

د) کشتار و فرآوری

یک کشتار مجهز شترمرغ ؛ قسمت های کشتار ، تجزیه ، بسته بندی گوشت ، تونل انجماد ، سردخانه ، بسته بندی پر و دباغی چرم را شامل می شود که البته کارگاه ها و کارخانجات تبدیلی می تواند مکمل خوبی برای آن باشد مثل (کارگاه کیف و کفش …وکارخانه ژامبون و کنسرو …)

 

چه دستگاهی برای جوجه کشی شترمرغ مناسب است ؟

ابتدا توجه نمایید که جوجه کشی و پرورش این پرنده در مقیاس کوچک مقرون به صرفه نیست و این مسئله را بارها متذکر شده ایم. بنا براین شما برای راه اندازی یک مزرعه باید حداقل هایی را رعایت نمایید و در تهیه دستگاه و تجهیزات نیز این مسئله صدق میکند.

برخی از تولید کنندگان ادعا می کنند که دستگاه های مناسب برای جوجه کشی شترمرغ از سایر دستگاه های متفاوت است، اما بسیاری از دستگاه های دیجیتال و اتوماتیک امروزه قابلیت تنظیم را به شما دهند تا رطوبت دما و سایر عوامل را مطابق نیاز و نوع تخم نطفه دار خود تنظیم نمایید و هر دستگاهی که این شرایط را برای شما فراهم نماید، گزینه ی مناسبی است.

بنابراین بهتر از جهت اطلاع دقیق از مشتریان و فعالان صنعت پرورش طیور پرس و جو نمایید و یا از فروشندگان معتبر مشاوره بگیرید.

دستگاه جوجه کشی شترمرغ

دستگاه جوجه کشی شترمرغی چه ویژگی هایی دارد ؟

ابتدا بهتر است بگوییم که در دستگاه های مدرن و امروزی با توجه به اینکه برنامه های مختلفی جهت پرندگان مختلف دارند و رطوبت و دما را با توجه به نیاز تغییر می دهند به شما امکان جوجه کشی هر گونه پرنده ای را میدهند. هر دستگاهی که ظرفیت مناسب و شانه های مناسب تخم شترمرغ را داشته باشد به شما امکان تکثیر و جوجه کشی از این پرنده را می دهد.

ضمنا با توجه به وزن و ابعاد تخم شترمرغ بهتر است از کیفیت و قدرت موتور دستگاه مطمئن شوید تا توانایی چرخش تخم ها را داشته باشد و مستحلک نشود.

بهتر است بپرسیم دستگاه جوجه کشی خوب و مناسب چه دستگاهی است !؟

در خرید دستگاه باید به کیفیت بدنه ، قطعات و لوازم آن توجه نمایید. و جدا از تمام این موارد کیفیت خدمات پس از فروش و تعهد فروشنده مهم تر از هر چیزی می باشد.

دما و رطوبت مناسب برای دستگاه جوجه کشی شترمرغ

  • دمای مناسب برای دوران ستری ۳۶.۲ درجه سانتی گراد
  • دمای مناسب برای دوران هچر ۳۷ درجه سانتی گراد

یکی از مسائل حساس در جوجه کشی این پرنده ، تنظیمات رطوبت دستگاه است. تخم نطفه دار شترمرغ برای تبدیل شدن به جوجه نیاز کمتری به رطوبت دارد و در برخی شرایط ممکن است نیاز به رطوبت گیری و کاهش رطوبت داشته باشیم.

مهم ترین دلیل آن پوست ضخیم و مقاوم تخم ها می باشد. پوست تخم مانع خروج رطوبت می شود و در مناطقی که رطوبت هوا بالا و شرجی است باید روطبت محیط را کاهش دهیم.

برای بررسی میزان رطوبت و تنظیم دستگاه لازم است که وزن کشی و کندلینگ تخم ها هفته ای یک بار انجام شود و وزن هر تخم را ثبت نمود. در ابتدای کار رطوبت دستگاه را بهتر است ۲۵ درصد تنظیم نموده.

هفته اول

در هفته ی اول معمولا تخم ها ۲ الی ۲.۵ درصد از وزن خود را از دست می دهند. اگر پس از ۱ هفته کاهش وزن بیشتری را شاهد بودید به معنی کمبود رطوبت است و می توانید ۴ درصد رطوبت دستگاه ها افزایش دهید ( تا یک هفته )

اما اگر شاید کاهش وزن کمتر از ۲ درصد بودید به معنای رطوبت بالای دستگاه می باشد. هر چه رطوبت بیشتر باشد آب داخل تخم نطفه دار کمتر تبخیر می شود. در این شرایط باید تنظیمات دستگاه را تغییر داده و حدود ۳ الی ۵ درصد رطوبت را کاهش دهید.

معمولا با استفاده از کولرگازی می توان رطوبت محیطی که دستگاه در آن مستقر شده است را کنترل کرد و برای افزایش رطوبت نیز از بخارسازهای التراسونیک می تواند استفاده نمود.

اکسیژن ماشین جوجه کشی شترمرغ

هر چه میزان رطوبت را در دوران هچری افزایش دهیم پوست تخم نرم تر شده و میزان اکسیژن بیشتری به جنین می رسد. با توجه به اینکه پوست تخم شترمرغ سخت و ضخیم است تغییر میزان اکسیژن دستگاه تا ۱۰ درصد می تواند نقش موثری در افزایش بازدهی و جوجه آوری داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *